KunstMESS
15 september
Lezing: ‘KITSCH of KUNST‘
15 september
Lezing: ‘KITSCH of KUNST‘

Zij gelooft dat een brok in de keel, een glimlach, een traan wegpinken, kippenvel, een aha-erlebnis, verbazing, een voorgehouden spiegel en het stelen van harten veel kan opleveren.
Op de Willem de Kooning Academie raakte zij gefascineerd door de rijkdom van verzamelingen en eenlingen, in materiële en menselijke vorm. Mevrouw R. ontdekte dat kleinschaligheid niets zegt over impact. Dat schrijven en beeldend werk in feite hetzelfde zijn. Dat zij alleen maar naar zichzelf hoeft te luisteren om de mooiste dingen waar te kunnen maken. Ze omarmde het contrast tussen het bedrijfsleven en vrijdenken in de kunst. Omdat nieuwe verbindingen ontstaan als je weet hebt van verschillende werelden.
Net als de muziek van André Hazes en de film ‘My Fair Lady’ valt Bob Ross wiens werk nu in Museum More hangt onder de kitsch. Het gaat bij de waardering in principe niet om de originaliteit of vakkundigheid, kitsch speelt in op andere registers. Serieuze kunst, daarover wordt op universiteiten verteld wat dat wel en niet is. Maar kitsch is glibberig terrein. Lang bleef kitsch negatief. Zelfs toen het Amsterdamse Stedelijk museum in 1989 voor veel geld een kunstwerk aankocht van Jeff Koons, de Amerikaanse voormalig beurshandelaar met perfecte glimlach, die een porseleinen beeld van een varken had láten maken, sprak heel
Nederland er schande van. Dit was geen kunst, dit was kitsch.
Nederland er schande van. Dit was geen kunst, dit was kitsch.
Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is een beeldenmaker. Hij ordent en plaatst beelden – uit de massamedia, uit zijn eigen omvangrijke archief – in een nieuwe context, waarmee hij die beelden van een nieuwe betekenis voorziet. Vanaf 2005 kocht Rob Scholte bij kringloopwinkels en op kofferbakmarkten stelselmatig alle aanwezige borduurwerken op. Scholte ziet het als zijn missie deze Embroidery-werken de waardering te geven die zij verdienen. Bekende meesters (Rembrandt, Vermeer, Fragonard, Millet e.a.) combineren zich met dieren, portretten en landschappen. Ze komen volgens hem vooral tot leven aan de achterkant, waar de (vaak rafelige) afwerking het karakter weerspiegelt van de anonieme makers. Scholte besloot de borduurwerken daarom omgedraaid in te lijsten, te signeren en verder onveranderd aan het publiek te tonen. De grote toewijding van de makers is volgens Scholte ook een duidelijk teken dat zij de kunst zelf, het gekozen voorbeeld in het bijzonder, zeer toegewijd zijn.
MESS heeft ook zo’n collectie ‘Kitsch’ verzameld, ze hangen gezellig boven de haard! KITSCH wordt KUNST !?
MESS vraagt jullie, MAKERS om ‘iets’ te doen met onze schilderijen, een nieuwe betekenis willen geven! We hopen dat jullie geïnspireerd en geprikkeld worden door deze lezing en dat we hele mooie Kitsch of is het dan Kunst? terugkrijgen. We willen ze graag een vaste plek geven bij MESS!
GRATIS toegang
Zaal open: 19.30 uur
Zaal open: 19.30 uur